Sós vizes orrspray

Hogyan készítsünk otthon "tengervizes" orrsprayt? És miért?

Kezdjük a miérttel: mert olcsóbb!! A gyári tengervizes orrsprayk csillagászati áron vannak ehhez képest. Ráadásul ez egy természetes megoldás, nem terheljük a szervezetünk felesleges vegyi anyagokkal, amik a legtöbb orrsprayben megtalálhatók. Allergiások is nyugodtan használhatják, mert teljes mértékig kitisztítja az orrot és hosszú távon mindenképpen jobb megoldás. (Allergiásoknak felírt orrspray havi adagja 2600 Ft!)

A gyógyszertárban beszerezhetjük a sprayt, kb 250 Ft. A só pedig tengeri só, amit szinte mindenhol beszerezhetünk. Fontos hogy lehetőleg tiszta tengeri só legyen, amit étkezési célra ajánlanak.

A legfontosabb az összetétel arányai! A testünknek legmegfelelőbb arány a 100 ml vízhez 0,9 g só, mert fiziológiailag ez felel meg az emberi szervezetnek. Bővebben a wikipédián olvashatsz a fiziológiás sóoldatról. Egyszerűen a langyos tisztított vízbe, vagy ásványvízbe beletesszük a kimért sót és elkeverjük. Beleöntjük az üvegünkbe és kész is. 

Hogy könnyebb legyen én 200 ml-t csináltam meg. Nagyon jó hasznát vesszük ilyenkor, mikor folyik az orr. A só egyébként fertőtleníti az orrjáratokat és megkönnyíti a váladék távozását és lerövidíti a taknyos időszakot. Babáknak is lehet adni, ha folyik az orruk, csak jól ki kell tisztítani utána (orrszívóval ugye, aki még nem tudja fújni)

És nem utolsó sorban ki tudja miért, de Rafi megtanult tőle orrot fújni. Gyanítom azért, mert folyékonyabbat könnyebben lehet fújni.

Azt javasolják hogy minimum napi 3x fújjunk, amikor taknyosak vagyunk. Gyerekeknek egyébként reggelente arra is jó, hogy az éjszakai alvás után megkönnyítsük az első orrfújást. Tehát lehet alkalmazni terápiás céllal, de akár minden nap is. Érdemes kipróbálni, és nem kell a méregdrága tengeri sós vagy szintén elég borsos árú vegyszeres sprayre költeni.