Süthető gyurma

A süthető gyurma a gyurmavilág egyik nagyon sokoldalú tagja. Ennek a hatalmas előnye, hogy az elkészült művet ki lehet sütni, ezért készíthető belőle medál, kanáldísz, fülbevaló, nyaklánc, mobildísz, teafiltertartó, pohárjelölő és még ezernyi dolog. 

Gyerekekkel nagyon jó mulatság ebből a gyurmából dolgozni, a kész darabot sütés után lehet rögtön használni is. Akár készíthetünk tanulóeszközt belőle, vagyis ételeket, tárgyakat, állatokat, amiket a tanulási folyamat közben lehet mutogatni a gyerkőcnek. Vagy pont az alatt tanulja meg, hogy micsoda és mire való, mialatt elkészíti. Lehet neki mesélni a választott tárgyról, ha állat, akkor hol él, mit eszik, kérhetjük, hogy mondja el milyen hangot ad ki. A nagyobb gyerekek pedig készíthetnek maguknak nyakláncot, a táskájukra fityegőt, amit majd a suliban lehet mutogatni. Készíthetnek ceruzára jelölőt, a tetejére mintha kupak lenne, vagy egy épp ágra mászó majmot a ceruza szárára. Hagyjuk a fantáziájukat szárnyalni!

 A gyurma hobby boltokban kapható, három féle van jelenleg a piacon: Fimo, Cernit és a Formi. A Fimo gyurmája a legjobb minőségű, de a legdrágább is. Én a Cernitet használom és amit eddig vettem azzal nagyon elégedett vagyok, ez közepes árkategóriájú, jó minőségű.  A Formi pedig a legolcsóbb, a minősége nem sokkal marad alatta a többinek. Egyébként gyereknek játszani az utóbbit érdemes, mert olcsó és könnyen kezelhető. Ha pedig szeretnénk komolyabb dolgokat készíteni akkor az első kettő márkát ajánlom. A Fimo egyébként nagyon profi, mert folyékony gyurmája is van (!) amit fel lehet használni sütire mintha öntet lenne rajta. Illetve van neki három féle gyurmája: soft, classic és effect. A kész termékeket le lehet lakkozni ehhez a Fimo lakkját ajánlom. Többet is kipróbáltam, de ez a lakk az amivel mindhárom fajta biztonságosan és szépen lakkozható. Ebből is van több féle: fényes és matt. Lehet kapni belőlük egyenként is színeket vagy  csomagban.

letoltes_1.jpg                   images.jpg                   letoltes_2.jpg

 

Kiegészítő termékeket is lehet a gyurmákhoz kapni aki profibban szeretné. A tésztagéppel például kiválóan lehet nyújtani. A formázó eszközökkel mindenféle különleges formát lehet kialakítani. Lehet festeni a gyurmát és léteznek különböző technikák amikkel például tiffany hatást érhetünk el. Léteznek formanyomó eszközök is, például gumimaci. De ha van már esetleg valamilyen gyurma kellék otthon (pl play dooh-ból), akkor azt is haszálhatjuk. De tetszés szerint bármilyen eszközt ami a kezünk ügyébe kerül:D

images_3.jpg