Antioxidánsok a mindennapokban

Ahogy ígértem a természetes antioxidánsokról lesz szó. Miért is fontosak? Életünk során minden nap képződnek szabadgyökök a szervezetünkben a környezeti hatások miatt. Az antioxidáns ezeket hivatott lekötni, és így megvédi a sejteket a károsodástól.

antioxidansok.jpg

A legfontosabb antioxidánsok: A-, C-, E-vitamin, szelén, cink, réz, klorofill, fflavonoidok , karotinoidok (pl. béta-karotin, likopin, lutein), telítetlen zsírsavak (pl. omega-3 zsírsavak), bizonyos emberi és növényi enzimek (pl. Q10 koenzim) 

Melyek azok az ételek amelyek kiemelkedően jó antioxidánsok: 

Klorofill tartalmúak: paraj, sóska, medvehagyma, 

Flavonoid tartalmúak: szőlőmag (por és olaj formában)

A-vitamin tartalmúak: minden, ami sárga színnel rendelkezik, tehát répa, tök, sárgadinnye

C-vitamin tartalmúak: gyümölcsök, paprika, paradicsom, kivi, citrom, csipkebogyó

E-vitamin tartalmúak: búzacsíra olaj, lenmagolaj, tojás, hüvelyesek

Egyéb, amiknek több kiemelkedő összetevője van: cékla, goji bogyó, áfonya

4d94800259a8bfrfiakantioxidns.jpgHa ezeket az ételeket fogyasztjuk rendszeresen, természetesen szezonjában, akkor természetes ellátást biztosítunk antioxidánsból a szervezetünknek. Itt a tavasz nemsokára, lehet készülni a medvehagymára, sóskára és parajra!

Amit egész évben lehet fogyasztani az a szőlőmag mikroőrlemény, vagy olaj; a goji bogyó, mert szárítva érkezik hazánkba; a citrom - mert mindig kapni bármelyik áruházban, a piacon viszont télen nem kapható; búzacsíra olaj és lenmag olaj. 

16661.jpg

Ötlet: Ha a csipkebogyót leszedjük nyáron, szárítva egész  télen ihatjuk, de gyógynövény boltokban mindig kapható. Fontos hogy nem szabad forrázni a benne lévő c-vitamin miatt, a legjobb, ha este beáztatunk egy maréknyit 1-1,5 l vízbe és reggel isszuk. Melegíteni lehet, de csak langyosra. Nagyon jó energiabomba tud lenni!

Akár használhatjuk a tavaszi fáradtság megelőzésére is ezeket az ételeket. Nektek milyen ötleteitek vannak a tavaszi fáradság ellen?

 

Források: Házipatika, Bioenergetikus