Ami nem hiányozhat a házipatikádból

Milyen problémáink vannak általában? Akne, gyulladás, gomba, fájdalom, korpa és még sorolhatnám. Ne köntörfalazzunk, ezek közül az egyikkel minimum találkozott már mindenki, és van olyan is, ami visszatérő panaszokat okoz. A gyerek elvágja a kezét. Begyullad egy seb. Piros pöttyök az arcon. Minden napos gondok.
Van egy csodaszer ami ezekre jó: a teafaolaj.

ausztral-teafa-illoolaj-bio.jpgRengeteg előnye van, de az egyik legnagyobb, hogy nem irritálja a nyálkahártyát, ezért közvetlenül bőrre kenhető. Nem károsítja a szöveteket, vagyis nem maró hatású. Immunerősítő (ilyenekről már volt szó), de nem ez a fő profilja ennek a csodálatos olajnak, hanem a baktérium- és gombaölő illetve a gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító tulajdonságai.

Ez azt jelenti, hogy ha elvágod a kezed, nyugodtan teheted a sebre, könnyebben gyógyul. Ha aknés a bőröd, beleteheted krémbe, vagy olajba mint bázis alapba. Ezzel lehet kenni a gyulladt bőrfelületet. Hatékony gombás fertőzés ellen is, amit bárhol lehet alkalmazni. Lábon közvetlen cseppentheted a fertőzött területre, intim helyen pedig a fehérneműbe helyezett betétre cseppentünk pár cseppet. 

Személyesen engem a gyulladáscsökkentő hatása nyűgözött le már többedszer. Először mikor a fogam fájt, és az időpont persze hetekkel későbbre volt, nos akkor bekentem a fogam vele, és jó pár órára megnyugtatta. A minap pedig kertrendezés közben valami történt a lábujjammal, mert másnapra begyulladt a körömágy. Kitisztítottam és cseppentettem rá, még így sosem használtam, hát gondoltam hátha. A legmeglepőbb az volt hogy a fájdalom szinte azonnal elmúlt, a gyulladás pedig estére teljesen eltűnt. Ez azért van, mert enyhén zsibbasztó hatású, így segít a fájdalom csillapításában. 

Mint minden illóolajnál nagyon fontos, hogy mielőtt használjuk próbáljuk ki a csuklónkon, mert elég erős aromákat tartalmaznak és lehetséges érzékenyebbeknél bőr irritáció. Akkor alkalmazzuk ezeket az illóolajokat, ha semmilyen negatív hatást nem érzékeltünk a próba során. Nagyon pici babáknak és kisebb gyerekeknek nem ajánlott közvetlen bőrre tenni, szintén az erős esszenciája miatt. Tehát ha magad csinálsz pelenkázáshoz krémet, akkor abba nyugodtan bele lehet tenni. Nagyobb gyereknél esetenként alkalmazható, de fontos a próba elvégzése nekik is. 

Plusz: a háztartásban is jó hasznát lehet venni: öblítő helyett is alkalmazható, ha ecethez, vagy vízhez cseppentünk belőle. A fertőtlenítő hatása így is érvényesül. Lehet ugyanúgy párologtatni, ahogy más illóolajjal tennénk, de nem kell belőle sok, mert nagyon erős aromájú olaj. 

Találsz még néhány receptet és még több információt a Mannaszappan és a Szabadonébredők oldalán is! Az utóbbi oldalon nagyon széles körű felhasználást találsz receptekkel! Érdemes végigolvasni ezeket is. 

Sokkal jobb a természetes módszerek alkalmazása.  Bátran próbáld ki magad is otthon!