Babázzunk: Hogy az etetés ne legyen rémálom

Az etetés sarkalatos pontja a baba étkeztetésének. Ez a legnehezebb része, mert amíg tejet iszik addig ugye cumisüveg, amikor meg már önálló, akkor eteti magát. A kettő közt van anyu aki segít a babának enni. Ez bizony nem egyszerű sokszor. Amikor a kisfiam picike volt, még nem is evett asztalnál, de már ott sorakozott a tányér- és kanálkészlet, meg a tányéralátét, tálca és etetőszék, és természetesen a előkék. Gondoltam beszerzem előre ezeket, ne akkor kelljen szaladgálni ezekért amikor már eszik és azt sem tudom hova kapjak, mert ezek a dolgok nagyon finom átmenetben történnek.  Most egy kis segítséget adnék azoknak, akiknek picike még a babájuk és nem tartanak itt, vagy már benne vannak, de szívesen olvasnak arról, hogy más hogy csinálja.

Mielőtt még asztalnál enne:

60-005026a_altpic_1.jpgA pihenőszék nagy segítség ilyenkor, mindegy milyen, étkezések alkalmával bele lehet tenni, ha nem is eszik, legalább ott van, nincs kizárva. Persze ha nem alszik:D Ha meg már csipegethet, akkor tudunk neki adni olyan falatokat, amit megehet és nem kell ugrálni nekünk sem. 6-8 hós babák már érdeklődnek a felnőttek ételei iránt, ilyenkor kis kenyérhéjjal, vagy kölesgolyóval elnyammognak sokáig.

Amikor már eszik asztalnál:

kalas-evoeszkozkeszlet-db-vegyes-szinek_0212517_pe319457_s4.JPGKezdjük a tányérokkal, evőeszközökkel: Az Ikeában szuper etetőkellékek vannak és nagyon jó áron. A 6 darabos lapos és mély tányér szettje verhetetlen. A piac legjobb ára. Szintén a legjobb ár-érték arányban van bébikanál, ami 6 darabos kiszerelésű, két fajta kanállal 3 színben, egy készletben. És ezek jó minőségűek! Innen van a multi csomag evőeszközkészlet (18 db) nagyobb gyerekeknek. Szuper jó és szintén verhetetlen. Mind a három evőeszköz típus benne van, és 6 féle színben. Vannak hasonló termék a Tescoban is. Ennek a villája nem éles, nyugodtan adható, azoknak akik már biztonsággal esznek. Mi is használjuk amióta érdekelte, hogy mi is villával eszünk. És sosem volt semmi baja tőle, de nyilvánvalóan ez sem az a dolog, amiben magára hagyjuk.

magic.pngEhhez extraként van egy nagyon jó találmány, a Tommee Tippee gyártja az explora termékcsaládot. Ebben van a tányéralátét, amire fel lehet cuppantani a tányért. Na hát ez zseniális. Nem egy olcsó darab, de egy elég belőle. És hálás kis darabja az étkeztetésnek.  Az ára 2-3000 Ft közt mozog.  Nem szükséges kiegészítő, csak hasznos. 

agnes-natur.jpgEtetőszékből is sok félét lehet kapni, az Ikeás a legolcsóbb, és sokak használják. Nagy előnye hogy szállítható, mert szétszedhető. Vannak a lapra csukható fajták, de személy szerint ezeket nem szeretem, mert így is hatalmasak. Előnyük, hogy nagyon kényelmes. Néha még túl kényelmes is... Van hozzá tálca és könnyű benne az etetés. Kis lakásban ideális választás. A harmadik típus a fa etetőszék. Kreatív anyukaként én ezt preferáltam, mert nagyon tetszett, hogy szétszedhető asztallá és székké. Később mikor már akar egyedül enni, vagy csak rajzolni egyszerűen le lehet emelni a széket róla.  És vannak az újgenerációs mindent-tudok-és-nagyon-drága-vagyok etetőszékek. Míg előbbi társaik 10.000-15.000 körül mozognak, addig ezek már jócskán meghaladják ezt az árfekvést. Van ami együtt nő a gyerekkel, van ami dönthető, ilyen olyan extra funkcióval rendelkezik. Választáskor mérlegeljük mik az elvárásaink egy etetőszékkel kapcsolatban, mennyit szánunk rá, hogy tudjuk elhelyezni, mi lesz vele, ha kinövi. Ha tervezünk másik babát is, akkor érdemes semlegesebb színben választani. Mert hát tudom hogy nagy szabadság van, és az én gyerekemnek is van rózsaszín babakocsija amit tologat, de azt örököltük (valószínűleg nem pont rózsaszínt választottam volna) de azért jobb, ha olyat választunk, ami később is jó lehet. Ha használtat választunk, akkor nézzük meg milyen állapotban van, és ár-érték arány figyelembe vételével döntsünk. Mindig nézzük meg személyesen,  hogy milyen! Ha a tálca része hiányzik, akkor attól még lehet jó, ha tudjuk azt pótolni. A mienkét örököltük és nem volt tálca része már, ezért egy műanyag tálcát vettünk és rácsavaroztuk. Teljesen jól működött. Ha már nagyon önálló a baba, akkor a tálcát le is lehet szedni és az asztalhoz tolni a kicsit. Én ilyenkor is tálcát tettem a tányérja alá és a tálcát cuppantottam fel a tányéralátétre. 

rc_125_l1.jpgNos előkéből a tárház kifogyhatatlan. A színek, formák, fajták variációja végtelen. Amit érdemes szem előtt tartani, hogy ebből azért kell 8-10 darab. Ez egy általános szám, ettől mehetünk feljebb, de lejjebb nem nagyon:D Lehet kapni belőle több darabos szettet is, gazdaságosabb ezt választani. Nekem mindig van kéznél konyharuha is amit szintén újan vettem és csak babához használom. Ezzel a sürgős eseteket el lehet látni: kiborul, maszatol, kezét-arcát törölni például nagy segítség. Hogy milyen előkét válasszunk? Ez olyan dolog, hogy nem lehet megjósolni, hogy milyen lesz kényelmes nekünk. Van  a sima, amit csak a nyakába kötsz és kész, van tépőzáras. De van műanyag, ez könnyen tisztítható, ebből van gumis és merev változat is. Van amibe a karját is bele tudod bújtatni, és van ami az egész gyereket befedi. Ez a gyerektől is függ, hogy mennyire lesz maszatolós. És nem, nem minden gyerek keni össze a plafont is :D. Egy kicsit viszont mind maszatol, mert még ügyetlen. Erre fel kell készülni lélekben és törlőkendőben meg felmosásban.  És arra is fel kell készülni hogy a baba esetleg köszöni szépen, de nem kéri az előkét. Mert ilyen is van. Akkor jön a ruhacsere, ha nagyon koszos lett, vagy csak a nedves ruhával letörlés, ha kisebb foltokat sikerült. Nem kell azonnal mindent leszedni róla, mert akkor állandóan moshatunk. Nem baj ha kicsit koszos, persze az ésszerű keretek közt. 

Ami megkönnyítheti az etetést: Ha még nem tud a családdal enni, akkor nyilván külön megeteted, ahogy kényelmes neked, ahogy a baba ritmusa adja. Nagyon pici babával könnyű mert csak tejet eszik, nyugodtabban ehetsz tőle. A nagyobbacskák akik már érdeklődnek, de még nem asztalnál ülnek, ahogy írtam, nekik a pihenőszék jó alternatíva. Akik pedig már etetőszékesek, kényelmesen tudod magad mellé tenni a széket, amíg nem önálló, addig választhatod azt, hogy előbb őt eteted, aztán te eszel, vagy lehet fordítva is. Később amikor egyedül eszik, akkor is jobb ha melletted ül, hogy gyorsan tudj segíteni neki. Nekem a sarok megoldás jött be, nem pedig az egy oldalon ülés. Sokkal kevesebbet kell forgolódni, könnyebben elérem. Gyakorlatilag mindkét oldal kényelmes lehet, de ezt mindenkinek ki kell tapasztalnia. A lényeg, hogy sose idegeskedjünk azon, hogy rosszul csinál valamit a baba, még nem eszik, iszik stb magától. Bele fog jönni, nem kell erőltetni. A saját ritmusában el fog jönni mindennek az ideje! Ez tutibiztos. Be calm and feed:D