PET palackok újrahasznosítása

A kiürült PET palackokat nagyon sok mindenre lehet használni. Akár 5l akár 1,5l változatból isszuk a vizet, miután kiürült ne dobjuk ki azonnal, hátha tudjuk valamire használni.

Lássuk mire lehet:

- Kerti víztárolásra alkalmas, esővizet lehet bele gyűjteni például. Ehhez a leginkább az 5 l-es palack a jó. A nyakától kb 10-15 cm-re vágjuk le a tetejét és két lyukat lyukasszunk a két oldalára. Ebbe fűzhetjük a madzagot és már kész is a kerti vizesvödör.dscn1049.jpg

- Ugyan ilyen módon kivágott palackot lehet még akár a kerti hulladék összegyűjtésére használni. A vödröt nagyon jól tudja helyettesíteni. Ha hosszabb madzagot kötünk rá még a vállunkra is felakaszthatjuk.

- Gyerekeknek is nagyon jó játék. A palackot ekkor majdnem a közepén vágjuk el, hogy a kis kezek könnyen beleférjenek, aztán ugyanúgy tehetünk rá fület. Akár kis "szatyorként" funkcionálhat a gyerekeknek. Elvihetjük kiránduláskor magunkkal, lehet bele kavicsot, levelet gyűjteni.

dscn1008.jpg

- Játék tárolására is alkalmas. Ahogy az előbb a szélesebb kivágást alkalmazzuk, és tegyünk rá füleket. A labdáknak, homokozó játéknak a tárolására kiváló - persze csak ha viszonylag kevés van.

dscn1007.jpg

- Kuglit is könnyen készíthetünk az 1,5 l palackból. Töltsük meg vízzel  3/4-ig pár darabot és már mehet is a játék. Ha akarunk lehet bele tenni egy kis ecetet, hogy ne algásodjon be. Alkoholos filccel rajzolhatunk rá figurákat, hogy ne legyen unalmas, vagy a számokat, hogy melyik mennyit ér.

dscn1033_1.jpg

- Virágcserépnek használható az 5 l és a 1,5 l változat is. Ekkor elég csak simán levágni a tetejét és kilyukasztani az alját. Ha épp kifogytunk cserépből, vagy nem tudunk elmenni (kisgyerek mellett nem tud az ember mindig elmenni) akkor jó SOS megoldás lehet.

dscn1001.jpg

- És hogy a tetejüket, amit levágtunk, azt is felhasználjuk: téli takaráshoz használható az 5 l palack levágott teteje. A növénykénk kap levegőt a kupaknál, mert azt nem csavarjuk rá! A palack pedig melegíti a növényt (üvegházhatás) és a pára lecsapódik rajta, ezért nem szárad ki sem. Idén télen így teleltettem át a fűszerkertet és nagyon bevált!

- A kupakok pedig nagyon jó játék alapanyagok! Lehet velük gombfocizni is például.

Nektek milyen ötleteitek vannak?