DIY Twister

5258102e8a8e6d165d00009b-225x225-resize-transparent.png

A Twistert mindenki ismeri szerintem. Az a játék, amikor a játékmezőn színes pontok vannak és a kezünket-lábunkat kell oda tenni, ahova épp a kis kerék mondja. Nagyon mókás játék, a gyerekek is és felnőttek is imádják.  

Ha nincs lehetőségünk megvenni, akkor nagyon egyszerűen elkészíthetjük otthon. Lássuk:

Kellékek:

- egy régi lepedő, amit már szeretnénk leselejtezni

- Filctollak: textilfilctoll vagy alkoholos filc, ha ezek nincsenek, akkor lehet sima filccel is, de akkor nem lesz mosható a lepedőnk. Négy fajta színre lesz szükség, az eredeti játékban piros, kék, sárga, zöld színek vannak. Az én lepedőmön nagyon nem látszott a sárga, ezért feketére cseréltem. Választhatunk tetszőleges színeket is nyugodtan.

- kartonlap a pörgettyű alapjának (olyat használtam amiből a kartondoboz van), színes papírok, olyan színekben amiket választottunk a filceknél, eltérő színű karton papír a nyilaknak

- Miltonkapocs - a pörgettyűnk összefogására kell

- egyéb: ragasztó, vonalzó, olló, lyukasztó

Elkészítése:

1) A lepedőnket méretre szabjuk. Az enyém 120 x 120 cm - res lett. Azért kell méretre vágni, hogy ne legyen túl nagy, mert a gyerekek nem tudják átérni. Természetesen téglalap alakú is lehet, ahogy az eredetiben.

2) A filcekkel felrajzoljuk a színes köröket. Na itt lehet csavarni a dolgokon: én nem pöttyöket rajzoltam, hanem ábrákat: csikóhalat, virágot, csillagot és egy nonfiguratív formát. Ezekhez a formákhoz készíthetünk sablont is, de szabad kézzel is nyugodtan rajzolhatjuk. Figyeljünk a sorrendiségre. Az eredeti játékban egymás alatt vannak az ugyan olyan színű pöttyök. Ezt sem kell követnünk, ha nem akarjuk. Nálam sem úgy van és így is nagyon jó vele játszani.

3) Elkészítjük a pörgettyűt. Lemásolhatjuk az eredeti játék pörgettyűjét is, ebben a színek és a kéz-láb egyben vannak. Én nem emlékeztem rá, hogy ezt egyben is lehet, ezért két külön pörgettyűt készítettem el. Ezt egyszerűbb is elkészíteni. A kartonra lesz hozzá szükség, a színes lapokra, a ragasztóra, az ollóra és lyukasztóra.

4) Döntsük el, hogy egyben legyen e az egész vagy külön. A kartonokat nagyjából 20 x 20 cm - esre vágjuk.

Két pörgettyű esetén:

5) Elosztjuk 4 részre az egyiket és a színes papírokból kivágunk a kis négyzeteknek megfelelő mérteket. Felragasztjuk a kartonra a szines lapokat. Egy szöggel ki tudjuk lyukasztani középen.

 

6) Kivágjuk a nyilacskát a vékonyabb kartonból, és kivágunk még 3-4 darab kis alátétet. Ezekre azért van szükség, mert eltartják a nyilat a kartontól, így könnyebb lesz pörgetni. Ezeket kilyukasztjuk.

dscn1154_copy.jpg

 

7) Az egészet összerakjuk: karton, alátétek, nyilacska. Átfűzzük rajta a miltonkapcsot és a hátulján behajlítjuk lazán, hogy tudjon forogni. 

8) A másik kartonra keresünk egy minden eddig használt színtől különbözőt, én a fehéret választottam. Ezt méretre vágjuk, ráragasztjuk és ugyanúgy készítjük el a nyilat rá mint a másikra. Ezt is 4 részre kell osztani de erre a BAL-JOBB illetve a KÉZ-LÁB feliratokat írjuk. Természetesen le is lehet rajzolni a kezet és lábat:D

dscn1162_copy.jpg

9) Ha egyben szeretnénk elkészíteni, akkor szintén kell egy 20 x 20 cm-res karton, amire egy fehér lapot ragasztunk és 4 részre osztjuk. A színes lapokból köröket vágunk ki, egyenként mindegyikből 4-4 darabot. Felrajzoljuk a négyzetekbe a testrészeket, és kör alakban felragasztjuk a színeket minden négyzetbe azonos sorrendbe. Az ábrán jól látszik hogyan. Ugyanúgy rakjuk össze, ahogy az előzőeket.

twister_refresh_2.jpg

Kész is vagyunk, kezdődhet a játék!

dscn1168_copy.jpg

Plusz: aki szeret varrni, kereshet különböző anyagokat, és az lehet felvarrni a lepedőre. Pörgettyű helyett lehet kockát is készíteni kartonból aminek az oldalára írjuk fel a színeket és a testrészeket. Kettő kocka kell ilyenkor. Ha van olyan játékunk amiben van színes kocka, használhatjuk annak a színeit, és így a kockát tudjuk ehhez is használni. A testrészekhez feláldozhatunk egy sima kockát amire ráragasztjuk az ábrákat, vagy alkoholos filccel rárajzolhatjuk.