Konyhai tárolás újrahasznosítva

fuszerek_uveg.jpgA tárolás a konyhában mindig sarkalatos pont. A jó tárolás megkönnyíti a munkát főzéskor, könnyebb elővenni az élelmiszereket, ha szép rendben vannak eltéve. Lássunk pár példát a teljesség igénye nélkül:

befottes_1.jpgKezdjük mindjárt a hűtővel. A hűtőben, azt szokták javasolni, hogy elkülönítve tároljuk az élelmiszereket és mindig lezárt dobozban. A lezárt doboz nagyon fontos a hűtő tisztán tartása szempontjából. Illetve a hűtő bizonyos részein más - más hőfok van, így tároláskor ezt is figyelembe kell venni.

Nálunk a zöldség például nem a fiókokban van, mert nem fér bele, ezért négyszögletes szellőző kosarakban kaptak helyet, elkülönítve a különböző fajtákat.A leveseket akár befőttes üvegben is tárolhatjuk, jobban elfér, mint a hagyományos lapos dobozban, és az üveg biztonságosabb is. Vannak azok a habtálcák, azokat el szoktam kérni, a magasabb falú például alkalmas zöldség tárolására. A kisebbeket a fakanál alá szoktam tenni, mikor főzök. 

A hűtőben való tárolás aranyszabályait elolvashatjátok a Háziasszony suli és Eufic oldalakon.

dscn1217_copy.jpgA fagyasztó kicsit izgalmasabb. Még tavaly olvastam például, hogy a gyümölcslés doboz tetejét le kell vágni, és kimosni a dobozt, majd abban lehet lefagyasztani a gyümölcsöt például - amit előtte zacsiba tettünk. Így szép kockás lesz az alakja. Ha kivesszük, akkor egymás tetején lehet szépen tárolni, a dobozt újra felhasználni.

dscn1228_copy.jpgAlkalmasak még a nagy kerek fehér tejfölös vagy kókuszzsíros dobozok. Ezekben fűszereket apróra vágva vagy nagyobb darabban is nagyon jól lehet tárolni. Nem kell a zacsikkal szenvedni, szépen elférnek. Sajnos ezek nem szögletesek, de cserébe magasak, és kényelmesek. A tetejére rá lehet írni mi van benne, így biztosan megtaláljuk. A képen levettem a tetejét a petrezselyemnek, hogy lássátok. Persze, ha van jégkrémes dobozunk, vagy egyéb szögletes doboz az is nagyon jó lehet.

dscn1233_copy.jpgA száraz élelmiszerek tárolására lehet kapni ezer fajta dobozt. Ebbe nem mennék bele, annyi van belőle. Nekem is van pár darabom, de mindig kicsik. Erre megfelelőek a kiürült sütis vagy kókuszzsíros bödönök. Biztos más is lehet kapni ilyen nagy kerek dobozban, ha kiürült akkor lehet benne tárolni akár tésztát, fűszereket, hagymahéjat, teát. A kertben nálam például nagyon sok csalán van, és azt ha nem aprítom fel szárítás után akkor, csak beledobom egy ilyen nagy bödönbe és kész.


A befőttes üveg is nagyon jó szolgálatot tehet: magvak, fűszerek, porok tárolására kiváló! Ezeket fel is lehet címkézni, díszíteni. Nálam a magvak vannak benne: szezámmag, lenmag. Tésztát is nagyon jól lehet benne tárolni. Az előnye, hogy nagyon higiénikus, a hátránya, hogy nehéz.

dsc_0100.jpgA bébiételes üveg is nagyon jó lehet kisebb mennyiségű száraz étel tárolására. Fűszereknek idelális, a tetejére lehet lyukakat ütni és már kész is a szóró. Ezt még nem csináltam meg, most jutott eszembe, de ha valaki megcsinálja írja meg milyen lett!  Ez a kis aranyos különben sok mindenre használható, de ezt majd egy másik bejegyzésben.

Szóval érdemes a kiürült dobozokat megtartani, és tárolásra használni, a doboz is jól jár meg Te is :D