Magozzunk!

Amikor indul a cseresznye és meggy szezon, és szeretnénk eltenni a gyümölcsöt. akkor azt ki is kell magozni. De hogyan?

Magozni nem annyira jó dolog, főleg kézzel nem. 

Léteznek különféle magozó eszközök, amit megvásárolhatunk a kisebb-nagyobb áruházakban. Vagy magunk is készíthetünk egyet. Lássuk is őket:

1) A klasszikus:


westmark-kezi-cseresznyemagozo-kernex.jpgEzt mindenki ismeri szerintem, sok helyen kapni, csak beletesszük a gyümit és lenyomjuk. Előnye, hogy biztosan minden szemet kimagoz. Hátránya, hogy lassú.

2) Futurisztikus

11315_222.jpg

Kicsit furcsa a kinézete, de hasonlóan kell használni, mint a klasszikus társát. Egyenként magoz, csak betesszük a szemet és lenyomjuk.

3) Nagy tételben

2-4030_magozo_nagy-2.jpg

Ez a darab sok-sok gyümölcs magozására alkalmas. Csak betöltjük és nyomkodni kell. Előnye, hogy viszonylag gyors. Hátránya, hogy 100-ból 1-2 darabot nem magoz ki, és meggyhez nem annyira jó, mert a meggy kisebb, mint a cseresznye és sokszor átcsúszik a lyukon. 

4) Vidám fickó

asp_970px_15.jpg

Kis vidám fickó, aki nagyon örül, hogy magozhat, így könnyebbé teszi a magozást:D Nyomogatós módszerrel működik, egyenként kell a szemeket magozni. 

5) Házilag

014.JPG

Ezt a darabot elkészíthetjük magunk is, egy dugóból és gemkapocsból, vagy drótból. A gemkapcsot csak le kell vágni és beleszúrni a dugóba. Az enyémre mindkét oldalra tettem, biztos ami biztos. Tökéletesen működik, villámkezűeknek nagyon gyors megoldás. Bele kell szúrni a drótot oda, ahonnan a gyümölcs szára leesik, és kihúzni a magot. Német háziasszonyok kedvence:D

6) Ipari

mb100.png

Mindenki álma egy ilyen gép, akinek több kilóval kell megbirkózni. Viszonylag kicsi, gyors és sok-sok-sok gyümölcs egy idejű feldolgozására alkalmas. Árammal működik.

Kedvünkre válogathatunk a sokféle magozó közül. Szerintem mind nagyon jó, ha vásárolunk, akkor a nekünk tetszőt kiválaszthatjuk. Ha pedig úgy esik, hogy pont nincs otthon, de a szomszéd adott egy tál cseresznyét, akkor elkészíthetjük a saját dugóhúzós változatunkat!

Magozásra fel!