csinálj gumicukrot

A gyerekek nagyon szeretik a gumicukrot. Vajon hogy készítsük el otthon?

Az otthoni gumicukor elkészítése pofon egyszerű:

Kell hozzá agar-agar és gyümölcslé. (Megfelel a zselatin is természetesen) Keményítővel nem fog szilárddá összeállni, már kipróbáltam, nem ajánlom.

Az agar-agar egy tengeri algából készült kivonat, növényi eredetű, vegánok, vegák, paleósok, glutén érzékenyek, laktóz érzékenyek is fogyaszthatják. Az ára hirtelen drágának tűnhet (60g, 2000 és 3000 Ft közt van), de ár- érték arányban megéri, mert nagyon sok gumicukrot lehet ebből a mennyiségből készíteni.  

agar_agar.jpg

A gyümölcslé, ha teheted legyen 100%-os. De megfelelnek a kisebb gyümölcstartalmúak is. Mivel fel kell forralni, a vitamin úgy sem marad benne. Az Alföld Aranya almalé a legjobb liter áras termék. 1500 és 1800 Ft között mozog 5 l almalé, teljesen adalékmentes és nem hőkezelt, ezért aztán ajánlatos pár hét alatt meginni. 

alfold_aranya_naturle_alma_5lit.jpg

Ízesíteni lehet bármivel, bár a gyümölcslét nem szükséges, mert így is finom. A lényeg, hogy az ízesítőt is jól keverjük el a gyümölcslében. 

Miért készítsd otthon?

A bolti gumicukrok zselatinból, cukorból és adalékokból állnak. Tartalmaznak színezékeket, amik negatívan hatnak az idegrendszerre, különösen a gyerekekére. Ha színezéket vásárolunk külön arra rá is van írva, hogy befolyásolhatja az idegrendszer működését. Az, hogy azt állítják, hogy természetes anyagokból állnak, aligha igaz, hisz, ha belegondolunk, ipari mennyiségben állítják elő, ezen a szinten, mennyi narancs kell, hogy meglegyen a kellő mennyiség? A fenti két összetevő sokkal biztonságosabb és egészségesebb is, és tudjuk mit adunk a gyereknek. Ráadásként, 100%-os a gyümölcslé, akkor cukor sincs benne.

A másik előnye, hogy ha tudsz az iskolába/oviba küldeni akkor tök jófej anyuka/apuka leszel. A gyerekek imádják a házi dolgokat és szeretnek dicsekedni vele, hogy az ő anyukájuk/apukájuk csinálta. Persze ezt nem úgy teszik,mint a felnőttek, őket még az vezérli, hogy a szüleik mennyire aranyosak és azért meséli el mert büszkék rájuk.

Így készítsd:

 3 dl gyümölcsléhez 3g agar-agar kell, ezt feltesszük  a tűzre és forrásig főzzük. Ekkor levesszük és tűzálló edényekbe öntjük. Erre a legjobb a szilikon forma. Nekem bonbonos formáim vannak például. Ha kihűlt, akkor ki lehet venni a formákból.

dino1.jpg

Az állaga nem lesz a gumicukorhoz hasonló, de nagyon finom lesz. Nem annyira gumi szerű, de aki nem evett még előtte gumicukrot, az nem fog tiltakozni ellene. És, aki evett annak sem lesz gond, mert az íz a fontos a gyerekeknek a tapasztalatom szerint. 

Próbáljátok ki otthon Ti is!