Nass a babának?

almachips.jpg

Felmerült bennem a kérdés, hogy miért nassolnak a babák? Sokat járok babás közösségbe, és szinte minden szülő ad valami nasst a babájának. Akár ebéd előtt, vagy ebéd időben. És nevetve mondják, hogy ó akkor már nem is fog ebédelni, elvan ezzel egész délutánig. Pedig a főétkezés fontosabb mint a nassolás. Tápanyag szempontjából mindenképp, ráadásul, ha megszokja, hogy nassal kikerülheti az ebédet, egy idő után tudatosan meg is fogja tenni. Nagyon okosak ezek a gyerekek, és minden összefüggést hamar összekapcsolnak. Sokat hallani rossz evő gyerekekről, de vajon tényleg csak azért rossz evő mert ő ilyen?

Mindenhol azt olvasni, hogy már baba korban oda kell figyelni mire szoktatjuk rá a gyerekeket. Szerintem nincs ez másképp a táplálkozással sem. Ilyenkor kell rászoktatni az egészséges ételekre, zöldségekre, gyümölcsökre.  Ha még is nass jön szóba mindenképp válasszunk jó minőségű ételt.

Mit értek minőség alatt? Hát mivel ezt töltelék ételként fogyasszák ezért legyen cukormentes, színezék és mindenféle E mentes. Lehetőleg ne finomlisztből legyen, főleg ha uzsonnára szánjuk akkor tartalmasabb ha valami olyat adunk ami teljes kiőrlésű lisztből készül. A legjobb, ha magunk sütünk valami nassolni valót, akkor pontosan tudjuk mit teszünk bele.

39185_se1.pngHa viszont valami gyors kell akkor is van sok lehetőségünk. A kölesgolyót nagyon szeretik a babák, bár nem édes, de kicsi, jól megfogható, finom és nem utolsósorban nagyon egészséges. A köles az egyik legjobb gabona! Választhatunk olyan babakekszet ami teljes kiőrlésű lisztből van, de vigyázzunk a kész, több komponensű termékekkel, hogy mennyi cukor és egyéb anyag van benne. A túl sok cukor nem kell a babának. Nem ugyanannyi a cukorszükséglete, mint egy felnőttnek. Erre a gyártók nem figyelnek, mi viszont megnézhetjük a cimkét, hogy azt válasszuk ami a legjobb nekünk, és hogy ne adjunk neki túl sokat. Egy kisebb doboznyi is eltelítheti.  

2_original.jpgTélen a legegészségesebbek az aszalványok, mint nasi alternatíva. Aszalt alma, mazsola, áfonya később a banán, barack, szilva, datolya. Télen különösen jó szolgálatot tesznek, mivel minden vitamin benne van. Az aszalványokat legfeljebb 30 fokon aszalják, addig ugyanis nem sérülnek a benne lévő értékes anyagok. A nagyobb, keményebb fajtát (pl barack) be lehet áztatni egy éjszakára és másnapra megpuhul, így kis darabokra fel lehet vágni. Viszont túl sok ebből sem jó, mert ne feledjük hogy csak a nedvesség hiányzik belőlük, minden más tekintetben teljesen olyanok mint az eredeti gyümölcs. A mazsola pedig tele van szőlőcukorral, a túl sok felpörgetheti a babát. Nagyobbaknál nyilván ezek az arányok változnak. 

24766_kicsi_banan_w.jpgSzintén nagyon egészséges a gyümölcs. Édes is és uzsonnára is jó. Az alma külön nasinak is jó, mert könnyen  és viszonylag hamar emésztődik, ráadásul támogatja magát az emésztési folyamatot is. A banánnal vigyáznikell mert sok a szénhidrát benne ezért önmagában egy darab banán elég lehet egy uzsonnára. Az itthoni gyümölcsökből bátran válogathatunk főleg tavasztól őszig.  

A tapasztalatom az, hogy azt fogja szeretni a baba amire rászoktatjuk. Persze ez édes dologgal sokkal könnyebb, de kitartó munkával elfogadtatható vele sok minden. Mindemellett persze van saját ízlésvilága, így aztán mindent nem biztos, hogy megeszik. Rafi is például a répát csak kizárólag a levesben úszkálva eszi meg. A főzelékben nem kell neki. A paradicsomot viszont bármikor, bármilyen formában megeszi. 

TIPP: Nagyon hamar megjegyzik a csomagolást! Tehát ha lehet sose a baba előtt vegyük ki a csomagolásból , bármi is legyen az, így megelőzhetjük az áruházi hisztit! Amíg nem tudja honnan jön, csak anya adja addig jó nekünk. Később nem kerülhető el úgy sem, de akkor már talán a magyarázatunkat is megérti, és nem csap hisztit. Persze a dolog ott megbukik ha a termék olyan ami kilátszik a csomagolásból vagy mérős, mert akkor nincs menekvés:D  Nálunk a banán, ami ilyen.Ha azt meglátja akkor már tudja mi az és kéri is. Persze az áruház közepén nem fogok neki adni, ezért onnantól kezdve figyelem elterelés.