Használd a régi zoknid másképp!

A régi zoknikat nagyon sokféleképp lehet újrahasznosítani, nem kell kidobni. Van egy program például, ahol a régi, de még használható zoknikat rászorulóknak adják, ami pedig nem használható már, abból szigetelőanyag készük. Zokni Csereprogram a neve a nagyon jó kezdeményezésnek. A nővérem már kipróbálta és nagyon tetszett neki.

Aztán felhasználhatod még játék készítésére: zoknibáb, hóember, bagoly, maci és sorolhatnám mennyi figurát készíthetsz belőle. A zoknibáb a legegyszerűbb, mert csak varrsz a zoknira két gombot szemnek, meg esetleg fonalból készítesz szájat. De a szája lehet a zokni sarka is. Persze ezt is lehet profin megcsinálni, de a gyerekek mindennek örülnek.

1239774_630592143642046_1249426017_n.jpgA zokniból hajbavalót is tudsz készíteni: fánk névre hallgat a kontykészítő eszköz. Egyszerűen lehet elkészíteni: csak le kell vágni a zokni láb részét és felcsavarni a szárát.  Érdemes ehhez térdzoknit használni. Nagyon szép paradicsom kontyot lehet készíteni vele: a  képen láthatod, hogyan kell lépésenként megcsinálni. Csak összegumizod a hajad, majd ráhúzod a fánkot (2). Szétteríted rajta a hajad (3) és ráhúzol még egy hajgumit (4) ez rögzíti a hajad a fánkon. A kilógó hajadat pedig körbetekered a gumi körül (5) és letűzöd(6). Érdemes kontytűt használni a letűzéshez mert akkor igazán szép eredményt kapunk. 

A babádnak is jó szolgálatot tehet: lábszárvédőt és bokavédőt készíthetsz belőle:

7868722716_a507a02d1d.jpg-Rövid zokniból: vágd le a zokni lábujj részét és máris kész a bokavédő, ami kifejezetten jó arra, hogy ne csússzon szét a zokni és a nadrág. Rengetegszer volt problémám, hogy kicsúszott a zokniból a nadrág. Aztán megcsináltam ezt a bokavédőt és többé nem volt gondom a rakoncátlan nadrágokkal. (Természetesen hosszú szárú zokniból is lehet készíteni). Ebben pont az a jó, hogy nem ér fel a csípőig, csak a zoknit rögzíti.

-Hosszú zokniból: lábszárvédőt készíthetsz, itt a zokni láb részét kell levágni. A lenti képen megnézhetitek hogyan is készül. Ha nem akarsz varrni, akkor simán csal levágod és kész is. Ezt használhatod harisnya helyett is, nem kell félni, hogy túlmelegszik a popsi, ráadásul a pelenkázás is könnyebb!

step_by_step_babylegs_tutorial.jpg

Találsz még zokni felhasználásra ötleteket a Mentőötlet blogos oldalán. Érdemes ott körbenézni, nagyon jó ötletek vannak: felmosófej, figurák elkészítése leírással, frizura készítése. 

Természetesen mindegyik tárgyból találsz készen is, de sokszor az sokkal jobb, amit magad csinálsz. Abban benne van szíved-lelked, főleg ha játékot készítesz. Így hát ha tehetjük érdemes magunk csinálni, amit meg tudunk csinálni.  Nem elhanyagolható szempont, hogy olcsóbb is az amit otthon készítünk.

Szóval ne dobjuk ki a zoknikat, hanem keltsük életre újra őket!